Prawdy i mity o insulinooporności - 1 2024

Prawdy i mity o insulinooporności

Dziś o tym problemie mówi się coraz głośniej, bo lekarze częściej go diagnozują. Mówią, że to wstęp do cukrzycy. Warto wiedzieć, jak się chronić przed insulinoopornością.

Pomaga ją okiełznać jedzenie warzyw i ruch – PRAWDA

Powinny zajmować połową objętości talerza. Dziennie należy zjadać ich co najmniej pięć-siedem porcji. Najlepiej, żeby warzywa znalazły się w każdym posiłku. Do diety warto włączyć rośliny strączkowe, które sycą i dostarczają korzystnych węglowodanów złożonych. Owoce też należy jeść, ale w mniejszej Ilości. Zawierają cukier, który lepiej ograniczać. By utrzymywać trzustkę w dobrej kondycji i uniknąć wahań glukozy we krwi, trzeba być aktywnym. Codzienny wysiłek fizyczny pomaga zużywać cukier, co zmniejsza jego poziom w organizmie.

Jej ryzyko zwiększa upodobanie do słodyczy i kolorowych napojów – PRAWDA

Zamiast obiadu – batonik, na drugie śniadanie pączek. To musi odbić się na kondycji trzustki, która z czasem może mieć problem z produkcją insuliny. Słodkie przekąski kupowane w sklepie są zwykle palne syropu glukozowo-fruktozowego, a także niezdrowego tłuszczu. Jedzenie takich rzeczy to krok do insulinooporności, a w konsekwencji do cukrzycy. Złą robotę wykonują także słodkie napoje. Nie dość, że tuczą, to nie pozwalają też na kontrolowanie ilości spożywanego cukru. W jednej szklance osłodzonego napoju może być nawet kilkanaście łyżeczek cukru.

Cierpią tylko osoby starsze – FAŁSZ

Dziś do lekarzy i dietetyków trafia coraz więcej młodych pacjentów z insulinoopornością. Złe wyniki to przede wszystkim wina współczesnego trybu życia. Dzieciaki unikają wysiłku fizycznego na świeżym powietrzu – zamiast tego przesiadują godzinami przed komputerem i smartfonem. Pandemia i nauka zdalna potęgują ten problem, poniewaz uczniowie nie mają juz nawet obowiązkowego ruchu w drodze do szkoty. Do tego dochodzą niewłaściwa dieta, pełna przetworzonego jedzenia typu pizza, hamburgery, frytki, z małą ilością warzyw i owoców.

Zarywanie nocy powiększa problem – PRAWDA

Brak snu to dla organizmu duży stres. który zwykle skłania nas do zwiększania posiłków i sięgania po przekąski, najlepiej słodkie i tłuste.

Insulinooporność można pomylić ze zmęczeniem – PRAWDA

To jeden z głównych objawów insulinooporności, niestety, często składany na karb nadmiaru pracy i obowiązków domowych, stresu, a dziś także niepewności życia w pandemii. Do zmęczenia zwykle dołączają senność, brak energii, a także napadowe ataki głodu.
Gdy jesteś szczupła, nie musisz się obawiać – FAŁSZ

Co prawda faktycznie nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko pojawienia się insulinooporności, jednak osoby szczupłe też mogą na nią cierpieć. By się o tym przekonać lub to wykluczyć, warto robić regularne badania krwi. Niebezpieczne jest też stosowanie diet cud, które powodują wahania wagi. To może rozregulować pracę trzustki, co często kończy się insulinoopornością.

TE BADANIA SĄ KONIECZNE

Jeśli poziom cukru we krwi na czczo przekracza 100 mg/dl, lekarz może zlecić dodatkowo badania, min. oznaczenie poziomu tzw. hemoglobiny glikowanej. Dzięki temu można ustalić średni poziom cukru we krwi w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Warto też zbadać na czczo glukozę i na czczo Insulinę – na podstawie wyniku wylicza się wskaźnik ROMA. Jego wartość powyżej 2 może wskazywać na insulinooporność.