Hashimoto – co warto wiedzieć o tej dolegliwości?

Hashimoto jest co raz częściej spotykaną chorobą autoimmunologiczną organizmu, która prowadzi do niedoczynności tarczycy.

Choroba ta najczęściej dotyczy kobiet w średnim wieku oraz osób z innymi chorobami przewlekłymi, np. cukrzyca typu 1.

Co jest przyczyną Hashimoto?

Główną przyczyną tej choroby jest prowadzenie złej diety, która charakteryzuje się małą zawartością pierwiastków potrzebnych tarczycy do prawidłowego funkcjonowania tj. jod, selen, cynk, oraz spożywanie produktów spożywczych powodujących wydalanie bądź złe wchłanianie jodu. Tymi pierwiastkami są m.in. chlor, fluor oraz brom.

Życie z Hashimoto

Życie z hashimoto jest związane z ciągłym przemęczeniem, stresem, suchą, bladą skórą, łamliwością paznokci czy problemy z wypadaniem włosów. Podobne objawy jak przy braku krzemu w organizmie. Oczywiście, według koncepcji endokrynologów, sposobem na powrót do normalnego życia jest zastępowanie braku hormonów tarczycy syntetycznymi analogami. Życie z hashimoto może powodować objawy zewnętrzne tj. wole tarczycy bądź wypadanie włosów, które są krępujące, szczególnie u kobiet.

Jak leczyć Hashimoto?

Leczenie hashimoto jest głównie skierowane na dostarczanie leku eutyrox, który jest syntetycznym analogiem tyroksyny – hormonu produkowanego przez tarczycę, jednak poprzez leczenie tarczyca nie powróci do prawidłowej pracy. Przez tego typu leczenie farmakologiczne jedynie nasza tarczyca, ze względu na dostarczanie hormonu z zewnątrz, przestaje być aktywna biochemicznie, zaprzestając produkcji hormonów, przy tym zanikając.

Osoba chora na hashimoto w związku z tym jest skazana przez endokrynologów na dożywotnie branie eutyroxu. Jest jednak dziedzina medycyny, która potrafi pomóc chorym. Jest nią naturopatia. Według naturalnych metod leczenia tarczycy główny nacisk powinno kłaść się na dietę. Trzeba tu zaznaczyć, że chlor i fluor, pierwiastki znajdujące się przeważnie w wodach mineralnych, to pierwiastki konkurujące z jodem, walcząc z nim o miejsce w tarczycy. Powoduje to niskie stężenie jodu. Jest to jedna z głównych przyczyn patogenezy choroby, W związku z tym osoby chore na hashimoto powinny pić wodę filtrowaną, o minimalnej zawartości chloru i fluoru.

Dieta powinna być bogata w jod, cynk i selen. Osoby chore muszą włączyć do swojej diety ryby, jaja, nasiona dyni, słonecznika oraz pszenicy. Bardzo dobrym nośnikiem tych pierwiastków są również grzyby. Wielu lekarzy zajmujących się przyczynowym leczeniem tarczycy uważa za mus przyjmowanie jodu w postaci płynu Lugola wspomaganym przez suplementowanie cynku i selenu.

Kładąc nacisk na naturalne metody leczenia mamy szansę na wyleczenie tarczycy i powrót do normalnego stanu zdrowia. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie dostarczanie trzech pierwiastków tarczycy(jod, selen,cynk) zapobiega powstawaniu chorób tarczycy oraz jej regenerację, o ile przyczyną nie są uwarunkowania genetyczne.

Źródło artykułu, to portal https://migdalki.pl/ – zdrowie, medycyna i psychika