Każdy z nas uwielbia różnego rodzaju spotkania ze znajomymi. Niestety czasami może się zdarzyć tak, że świętowanie przebiegało zbyt obficie i na drugi dzień odczuwamy nieprzyjemnego kaca. Na to, że kac się pojawi, szczególnie narażone są osoby, które alkohol spożywają w sposób nie do końca kontrolowany. I chociaż istnieje kilka sposobów na zapobieganie kacowi, to jednak nie zawsze możemy zapamiętać, aby je zastosować przed imprezą. Jak radzić sobie z kacem, gdy jest już po fakcie? Oto kilka sprawdzonych rozwiązań! Przede wszystkim należy mieć na uwadze to, że po alkoholu nasz organizm jest odwodniony i osłabiony różnymi toksynami, które w nim krążą. Dlatego też jednym z najpopularniejszych sposobów na odczuwanego kaca jest wypicie szklanki wody, co pozwoli znacznie zmniejszyć ból głowy. Czasami jednak może zdarzyć się tak, że wypicie wody i odpoczynek nie przynoszą ulgi. W takiej sytuacji trzeba sięgnąć po nieco inne rozwiązania, takie jak:
– herbata imbirowa
– woda cytrynowa
– zjedzenie bananów i jabłek
– rosół
– tabletki
Opiszmy teraz pokrótce każdy z nich. Herbata imbirowa na kaca polecana jest już od dawna. Sam imbir bowiem wykazuje znaczną skuteczność w walce z tą dolegliwością. Najlepiej jest albo przygotować napar z imbiru, lub też przez chwilę gryźć jego kawałek. Sok z cytryny bez dodatku cukru również często przyniesie wręcz natychmiastową ulgę. Sama cytryna bowiem wykazuje właściwości neutralizacji negatywnych toksyn i pomaga przywracać organizm do jego neutralnego stanu. Zjedzenie z kolei bananów i jabłek pozwala dostarczyć organizmowi tak potrzebnego w walce z kacem potasu. Ostatnią metodą jest natomiast popularny domowy rosół. Ten staropolski sposób stosowali już nasi dziadkowie. Warto go docenić, gdyż ciepły rosół oprócz dostarczenia energii na resztę dnia, pozwoli także zregenerować podrażniony alkoholem żołądek. Na koniec pamiętajmy, że każdy organizm jest nieco inny i dlatego najlepiej samemu przetestować który sposób na kaca będzie dla nas najskuteczniejszy.