dieta-owoce

5 najzdrowszych owoców na odchudzanie, trawienie i odporność

Owoce to potęga różnych składników odżywczych. Są nie tylko naładowane zawartością błonnika. Zawierają też różne witaminy i minerały, które mogą zdziałać cuda dla naszego ogólnego stanu zdrowia, utraty wagi i trawienia.

W celu utrzymania zdrowego stylu życia konieczne jest stosowanie zbilansowanej diety. Zbilansowana dieta składa się z mieszanki pożywnych warzyw i owoców. A spożywanie owoców może powstrzymać wiele chorób i pomóc w zrzuceniu dodatkowych kilogramów. Wszystko ze względu na szeroką gamę włókien, które pomagają w utracie wagi. I warto pamiętać, że w kwestii owoców, jeden może być lepszy pod względem odżywczym od drugiego.

Oto lista 5 najzdrowszych owoców, które należy uwzględnić w codziennej diecie:

Jagody

Nieważne, czy są to jeżyny, żurawina, truskawki czy porzeczki, wszystkie jagody są bardzo pożywne. Oprócz tego, że są niezwykle bogate w błonnik, mają też dość niską zawartość tłuszczu i niską kaloryczność, a do tego są pełne przeciwutleniaczy. Wysoka gęstość minerałów i witamin sprawia, że ​​jagody to doskonały rodzaj owoców do spożycia. Najlepiej spożywać je w na surowo, aby czerpać maksymalne korzyści.

Jabłka

Jabłko to jeden z superowoców, który może okazać się bardzo korzystny podczas odchudzania. Bogate w błonnik pokarmowy, flawonoidy i beta-karoten, jabłka pomagają w zwiększeniu uczucia sytości, jednocześnie chroniąc przed przejedzeniem. Rozpuszczalny błonnik obecny w jabłkach pomaga w pobieraniu z przewodu pokarmowego wody, która ostatecznie przekształca się w substancję podobną do żelu. A to dodatkowo spowalnia trawienie i pomaga płynnie przepchnąć stolec przez jelita, wspomagając w ten sposób zarówno trawienie, jak i utratę wagi.

Arbuzy

Arbuz ma właściwości prozdrowotne. Wysoka zawartość wody, około 94%, może również pomóc w zrzuceniu wagi. Arbuzy należą do kategorii owoców o ujemnych kaloriach, ponieważ podczas trawienia spalają więcej kalorii, niż dodają.

Pomarańcze

Ten bogaty w składniki odżywcze, niskokaloryczny owoc to idealny wybór, aby zwiększyć poziom odporności. Pomarańcza bogata jest w przeciwutleniacze i nie zawiera tłuszczu. Powinniśmy delektować się nią w całości, aby w pełni wykorzystać zawartość błonnika.

Guawa

Ten zielony owoc wspomaga lepsze wypróżnianie i wspomaga trawienie. Białko i dobry błonnik zawarte w guawie są nieco dłużej trawione. Tym sposobem pomagają w utrzymaniu sytości przez dłuższy czas. Guawę można również chrupać przed sesją treningową.